“”

Bunq Wordt Actief in de VS, Exitbelasting Voor Buitenlanders en Beperkingen op Uitgaande Geldovermakingen in Rusland – Markt Trends

Posted in Markt trends, Nieuws

The Netherlands; USA

Bunq Wil Via Expats Amerikaanse Markt Betreden

Bunq, de online bank, heeft een aanvraag ingediend voor een bankvergunning in de Verenigde Staten. Als de vergunning wordt verleend, wat tot een jaar kan duren, wil de bank zich in eerste instantie richten op Europese expats in de VS en Amerikanen die in Europa wonen.

Volgens oprichter en CEO Ali Niknam zijn er bijna vijf miljoen potentiële klanten in de groep waarop Bunq zich richt. Niknam zegt dat hij jarenlang met dit plan heeft rondgelopen en anderhalf jaar geleden begon met de eerste verkenningen. Hij stelt dat de expatgroep goed bij Bunq past omdat de bank zich altijd heeft gericht op internationaal mobiele mensen, zoals digitale nomaden die overal ter wereld kunnen werken dankzij internet.

Zodra de vergunning binnen is, zullen Bunq-rekeninghouders een Amerikaanse rekening kunnen openen om alle normale banktransacties uit te voeren, waaronder betalingen met debit- en creditcards.

Momenteel hebben Europeanen die in de Verenigde Staten willen studeren of werken vaak moeite met het openen van een rekening bij een Amerikaanse bank.

Volgens Niknam is de expatmarkt ‘een eerste stap’ op de Amerikaanse markt. Hij zal zich mogelijk later richten op de andere 300 miljoen Amerikanen, zegt hij. Niknam denkt dat de slogan van Bunq ‘bank of the free’ Amerikanen zal aanspreken.

Enorm trots

Medio maart rapporteerde Bunq dat het ongeveer €2,3 miljard aan beheerde tegoeden heeft. Onlangs heeft het zijn spaarrente in Nederland verhoogd om de gunst van spaarders te winnen. Bunq is opgericht in 2012 en boekte vorig jaar voor het eerst winst.

Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq, heeft aangegeven “enorm trots” te zijn op de uitbreiding van Bunq naar de Amerikaanse markt. Hij merkte op dat, afgezien van VanMoof, er maar weinig Nederlandse consumentenmerken zijn die de stap naar de VS hebben gezet. Hij hoopt dat Bunq naam zal maken in de Verenigde Staten.


Russia

Rusland Specificeert Exit Taks Voor Buitenlanders Uit Unfriendly Landen Die Aandelen in Russische Bedrijven Verkopen

In een persbericht van 27 maart 2023 heeft het ministerie van Financiën verder verduidelijkt dat buitenlandse personen die banden hebben met buitenlandse staten die onvriendelijke acties ondernemen (d.w.z. sancties opleggen) tegen Rusland en Russische rechtspersonen en individuen onderworpen zijn aan een “vrijwillige” exitheffing van maximaal tot 10% te storten in de federale begroting op de verkoop van aandelen in Russische bedrijven.

Het bedrag van de “vrijwillige bijdrage” wordt als volgt bepaald:

  • minimaal 5% van de marktwaarde van de activa, vastgesteld door een onafhankelijke taxateur; of
  • ten minste 10% van de marktwaarde van de activa, indien deze worden verkocht met een korting van meer dan 90% van de marktwaarde.

De verkoop moet worden goedgekeurd door de Commissie voor de controle op buitenlandse investeringen.


Russische Centrale Bank Verlengt Beperkingen op Uitgaande Geldovermakingen Met Zes Maanden

Volgens de website van de financiële toezichthouder heeft de Centrale Bank van de Russische Federatie de verlenging van de beperkingen op geldovermakingen naar het buitenland met een extra periode van zes maanden aangekondigd.

Deze beperkingen verbieden personen die in Rusland en bevriende landen wonen om binnen een maand een bedrag van meer dan $ 1 miljoen of het equivalent daarvan in een andere valuta over te maken naar een buitenlandse bankrekening.

Deze beperkingen blijven van kracht van 1 april tot 30 september 2023.

De beperkingen omvatten ook een limiet op geldovermakingen via geldovermakingssystemen. De limiet is vastgesteld op $ 10.000 of het equivalent in een andere valuta per maand. Het bedrag van de overboeking wordt berekend op basis van de officiële wisselkoers van de roebel op het moment dat de bank de transactieopdracht ontvangt.


Heeft u vragen over het aannemen van internationaal talent, payrolling en erkend referentschap? Neem gerust contact op met ons team dan bespreken we graag de grenzeloze mogelijkheden. 

Nathalie Crivello

Client Solution Manager | MIM certified

Het is onze missie om jouw bedrijf te laten groeien door global te worden. Vragen? laat het mij weten.

Give us a call +31 (0)20 765 7520
or send us an email

info@executivemobility-group.com

HQ – Amsterdam Evert van de Beekstraat 1-36 1118 CL Schiphol PO Box 75544 1118 ZN Schiphol The Netherlands

Contact