“”

Pak Uw Kans: Waarom Het Aannemen Van Kennismigranten De Sleutel Is Tot Zakelijk Succes In De Toekomst

Posted in Blog, Erkend referentschap, Kennismigranten

Ondernemen is kansen zien, uitdagingen oplossen en toekomstgericht denken. Met behulp van kennismigranten kunt u uw organisatie klaarmaken voor de toekomst. 

In dit artikel bespreken wij de voordelen van het aannemen van kennismigranten voor uw organisatie. We gaan onder meer in op het behalen van concurrentievoordeel en hoe u dit effectief kunt aanpakken.

Het momentum van kennismigratie

Onze maatschappij en economie wordt steeds globaler. Landsgrenzen vervagen en de mobiliteitsmogelijkheden vergroten. Dit biedt kansen en uitdagingen, zo ook voor kennismigratie waarbij werknemers naar andere landen verhuizen om te werken en leven. 

Er zijn wereldwijd verschillende landen die initiatieven hebben opgezet om dit te promoten, zoals de ‘’Express Entry’’ in China, de ‘’SkillSelect’’ in Australië en de ‘’Blauwe kaart’’ in Europa.

Oplossing voor nationale en demografische uitdagingen

Zoals u weet, zijn er verschillende uitdagingen waar we als Nederlandse maatschappij mee kampen. Een aantal daarvan hebben direct invloed op het vinden van geschikte werknemers, zoals de krapte op de arbeidsmarkt én de bevolkingsafname op het Europese continent. 

Om zowel nu als in de toekomst te blijven groeien, is het belangrijk om nu in te spelen op deze uitdagingen zodat deze in de toekomst geen probleem gaan vormen. 

Met behulp van talent migratie kunt u de kansen van globale mobiliteit inzetten als oplossing voor de binnenlandse arbeidskrapte en Europese bevolkingskrimp.

Concurrentievoordeel met behulp van talent migratie

Eerder bespraken wij al het fenomeen ‘’The War for Talent’’ waarbij er steeds meer vraag is naar specialistische werknemers. 

Hieruit blijkt dat meer en meer bedrijven behoefte hebben aan werknemers met een bepaalde kennis en/of kunde die niet altijd aanwezig is op de lokale arbeidsmarkt. 

Met het aannemen van kennismigranten kunt u als bedrijf een concurrentievoordeel behalen:

  • Toegang tot gespecialiseerde kennis en vaardigheden: creëer een voordeel door over kennis te beschikken die niet elke speler in de markt heeft.
  • Creativiteit: kennismigranten beschikken over een andere achtergrond dan ‘’lokale’’ werknemers. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen.
  • Diversiteit: met kennismigranten in dienst beschikt uw bedrijf over meer diverse teams. Dit zorgt voor meer inzicht in de behoeften van internationale klantgroepen.

Om de voordelen van talent migratie optimaal te kunnen benutten, raden wij bedrijven aan om een plan van aanpak te hebben. Welke behoeften hebben jullie als bedrijf, zijn jullie klaar voor de komst van kennismigranten en op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving.

Hoe kan ik kennismigranten effectief inzetten?

Voordat u als organisatie een kennismigrant gaat aannemen, is het verstandig om een plan te maken. Hieronder vindt u een aantal punten om hierin op te nemen:

  1. Gewenste vaardigheden: welke vaardigheden missen er binnen onze organisatie en welke zijn onmisbaar voor groei en optimalisatie? Dit kan bijvoorbeeld op technologisch of financieel gebied zijn.
  2. Vindbaarheid geschikte werknemers: kunnen we de juiste werknemers op de nationale arbeidsmarkt vinden of moeten we over de grens kijken?
  3. Waar vinden we potentiële kennismigranten? Gaan we zelf op zoek via universiteiten en internationale netwerken of zetten we een gespecialiseerd bureau in?
  4. Voorbereiding komst kennismigranten: is onze organisatie klaar voor de komst van kennismigranten? Zowel op cultureel gebied,als ondersteuning bij huisvesting en praktische zaken (zoals de gesproken taal).
  5. Arbeidsvoorwaarden: bieden wij aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan voor kennismigranten?

De waarde van erkend referentschap

Kennismigranten van buiten de EU, EER of Zwitserland hebben voor een verblijf in Nederland een werkvergunning en/of verblijfsvergunning nodig. Daarnaast moet er een referent betrokken zijn die de werknemer naar Nederland ‘’haalt’’.

Uw bedrijf kan in dit geval dienen als referent. De erkenning als referent loopt via de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst. 

Het zijn van erkend referent zorgt voor efficiëntie en tijdswinst als het gaat om het aannemen van kennismigranten en het doen van de verplichte vergunningsaanvragen.

Benieuwd hoe uw bedrijf erkend referent kunt worden? U leest het in dit artikel wat wij er onlangs over schreven.

Benut alle kansen van globale mobiliteit 

Wij helpen organisaties met het behalen van hun volledige potentie met de inzet van globale mobiliteit. 

Heeft u vragen over het aannemen van internationaal talent, payrolling en erkend referentschap? Neem gerust contact op met onze experts, dan bespreken we graag de grenzeloze mogelijkheden.

Nathalie Crivello

Client Solution Manager | MIM certified

Het is onze missie om jouw bedrijf te laten groeien door global te worden. Vragen? laat het mij weten.

Give us a call +31 (0)20 765 7520
or send us an email

info@executivemobility-group.com

HQ – Amsterdam Evert van de Beekstraat 1-36 1118 CL Schiphol PO Box 75544 1118 ZN Schiphol The Netherlands

Contact